Чести плевели, които причиняват чернодробна недостатъчност при коне и добитък

By | септември 8, 2021

Amsinkia intermerdia – Общо име: Tarweed & Fiddleneck

Често срещан плевел в югозападната пустиня се появява в големи количества тази година и причинява чернодробно заболяване при коне и говеда.

Какво е?

Вещество в растенията, което се превръща в токсин, наречен пирол в тялото. Този токсин може да се свърже с ДНК в чернодробните клетки и процент от тях чрез преминаване на клетъчното делене и регенерация на черния дроб. Този процес ще продължи, тъй като все повече и повече плевели се поглъщат, докато в рамките на няколко седмици здравите чернодробни клетки се заменят с белези (фиброза) и черният дроб не може да изпълни нормалните си функции, което води до чернодробна недостатъчност. Други тъкани са засегнати в коня в по -малки количества, включително сърдечния мускул и белите дробове.

Има ли добър вкус?

Всъщност не, обикновено конете в бедни или ограничени пасища са тези, които са изложени на този токсин. Докато пашата се пасе сама, тези плевели растат и конете след това ще пасат и поглъщат това растение.

Колко е токсичен?

Твърде малко 15 mg / kg при кон за по -малко от 2 седмици може да причини чернодробна недостатъчност. Други оценки на токсичните дози са между 1 и 5 процента от телесното тегло, приемано дневно в продължение на 2 седмици.

И така, как да разбера дали моят кон има проблеми с черния дроб?

Лесен отговор – Преглеждали ли сте ветеринаря и сте пуснали кръвен панел на коня си. Кръвните изследвания трябва да включват най -малко една CBC и панел по химия. Кръвният панел може да улови признаци на токсичност, преди конят ви да е в пълна чернодробна недостатъчност – което ви дава време за коригиращи действия. Вашият лекар ще търси общи признаци на чернодробна недостатъчност, включително иктер (пожълтяване на слуз и кожа), необяснимо кървене, необичайно поведение, загуба на тегло и лош апетит. Някои коне също могат да развият чувствителност към слънчева светлина, причинявайки дерматит.

Единствената окончателна диагноза е чернодробна биопсия, но много ветеринарни лекари ще формулират предварителна диагноза въз основа на историята на плевелите в конската паша и лабораторните и клиничните признаци.

Какъв е противоотровата?

Отговор – няма, лечението се състои от поддържаща грижа и ранна диагностика на болестта чрез премахване на плевелите от храната или пасището. Обикновено се лекуват кожни рани, подпомага се с течности и основно конят се поддържа жив, като се дава време на черния дроб да създаде нови клетки (да се регенерира) и да се лекува. По този начин важността на ранните действия при премахването на това растение за паша на коне не може да бъде надценена.

Моля, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за конете за помощ с вашия конкретен кон. Повечето ветеринарни лекари са по -щастливи от прегледа на вашата система за управление на храненето и пасищата, за да се предотврати проблем. Също така редовното взаимодействие с вашия ветеринарен лекар ще направи възможно болестта да бъде уловена и коригирана рано, което потенциално ще спаси коня ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *